Selfcompassion

jun 12 2018

http://www.lum.lu.se/tysta-din-sjalvkritiska-rost-och-slipp-press-och-stress/

Att bli sjukskriven vid oförmåga att arbeta vidare pga. stress som blivit till utbrändhet kan tyckas vara en självklarhet och kanske också nödvändigt för en tid. Men efter en tid av återhämtning lämnas många till sig själva av sjukvården. Visst finns det återbesök hos doktorn, men vad ger det egentligen för rehabilitering? Många är de jag mött, som har flera perioder, kortare och längre av sjukskrivning pga. stress och utmattning.

Artikeln som ovan är given som länk sammanstämmer bra med mina egna synpunkter och erfarenheter. Stress på jobb och i vardagen handlar om en personlig oförmåga att hantera sig själv i förhållande till vardagliga situationer i livet. Att kräva mer av sig själv än vad kroppen och psyket klarar av. Och att ge sig själv för lite av vardaglig uppmuntran och glädje. Det får vänta till semestern och då blir den här personen sjuk. Typiskt mönster under lång tid innan själva utmattningstillståndet träder in med full kraft. En personlighetstyp som av födsel och ohejdad vana lärt sig att bortse från sig själv. Livsfarligt!

Att lära om är en nödvändighet. Inte fortsätta som förut, inte stänga av, inte fly och låta bli att vara arg på sig själv i onödan. Att lära om går inte av sig själv, det är som att lära sig gå på nytt. Tar tid men är värt både tid och möda.

Selfcompassion är ett begrepp för självhjälp i att ta hand om sig själv som sin bästa vän. Finns intresse leder länkarna nedan till mer matnyttigt kring detta begrepp.

http://self-compassion.org/

http://self-compassion.org/category/exercises/

Inga kommentarer

Lämna en kommentar