Emotionsrevolusionen

apr 24 2018

– Tankene våre er ikke den virkelige sjefen. Jeg liker å tenke på forholdet mellom emosjon og kognisjon som parallelt til det mellom en konge og en budbringer. Følelsene er kongen som sender beskjeder ut i kongeriket. Kognisjonen er budbringeren. Etter at budbringeren har vært så lenge ute og levert beskjeder, lar han seg forlede til å tro at det er han som har kommet opp med budskapet. Sålunda beskriver nestorn inom ”emotionsrevolutionen” Leslie Greenberg, förhållandet mellan tankar och känslor. https://psykologisk.no/2018/04/refleksjoner-fra-en-revolusjon/

Många är det med psykiska bekymmer som lärt sig lyssna på budbärarens alla budskap om katastrof, måste, bör och skall. Som litar på budbäraren istället för att bli kung i eget kungarike. Ett ”val” som ger ångest där den egna känslan i situationen trycks undan. Inte bli arg, inte ledsen, inte glad, inte sorgsen… Vad finns det kvar av människan då? Då känslan får styra handlingen blir det för individen samstämmighet mellan känsla, tanke och handling och ångesten som signalerar övergivenhet klingar av. Det ger styrka och tillit till själv och på den vägen går det att närma sig andra. Vi behöver varandra, då vi blir till i den andres öga enligt min tro. I min värld är det viktigt att känna in den andres öga, som det tittar på mig. Är det snälla ögon som jag kan släppa in eller blir jag arg över hur de ser mig och behöver sätta gräns för den andre? Med vilka ögon tittar jag på min omgivning? Glada, nyfikna, förvåning, avsmak, avsky, arga, ledsna, rädda?

Inga kommentarer

Lämna en kommentar