Minne och anknytning

mar 20 2018

Vad är det att minnas något? Forskning koncentrerar sig ofta på hjärnan och vad den kan åstadkomma. Ofta i form av kunskap om något. Kan minnen sitta på annat ställe i kroppen? Naturligtvis är det så att nervsystemet är inblandat. Men jag menar att minnen kan sitta i kroppen, kroppsligt minne som endast sas väcks av kroppslig upplevelse.

Anknytning är ett sådant minne till en del. Hur blev vi tagna i som små och senare. Var det varma snälla händer eller var det kalla elaka händer som kanske slog? Eller ännu värre, ingen som tog i oss alls.

I många år har jag haft Rottweilerhundar som alla vet en hund med mycket power, i rätt händer. I fel händer blir hunden aggressiv och farlig. Nu kanske någon blir provocerad att jag jämför mänsklighet med djur. För mig är det helt självklart! Uppfödaren till flera av mina hundar svarade mig när jag frågade om hon inte haft någon hund som tett sig som utvecklingsstörd, NEJ! Nej det har jag inte haft, och det var inte för att hon ville sälja en hund till mig utan det fattade jag då och vet nu, att så var det. Hon var uppfödare i 40 år, och sa att som valp vet hunden sin plats och tar plats, genom det sätt jag tar i den. Inget ”daltande” men hundra procent uppmärksamhet och kärlek. Trygg hund som blir mentalt frisk. Du kan lita på din hund, och den litar till dig. Sen kan ju mycket hända under vägs gång men här finns en start hos tiken och uppfödaren som var good enough.

Så tror jag det är också för mänskliga valpar. Att bli tagen i på ett gott sätt skapar trygghet. En trygghet som finns grundlagd i kroppen som kroppsmedvetenhet, självkänsla. Då sättet att ta i barnet inte är gott utan ex. signalerar ilska, rädsla, avsky skapas otrygga anknytningar som finns i kroppsminnet. Vanligen dolda som trauman som väcks till liv i kroppslig och mental beröring och beteenden som inte går att förstå då de inte kan koppas till minne så som vi vanligen tänker om minne.  Något som går att berätta om och vända sig mot.

Varför finner sig människor i att bli slagna och förnedrade? Som jag tror i minnet av att inte vara värd att tas i på annat sätt än av ”hårda” händer eller överges. Människor kan också bete sig som strykrädda hundar, de hukar. Men vänder du ryggen till eller själv har med dig upplevelsen att inte vara värd, så bits de.

MÄNNISKA! Hur använder du dina händer?

Inga kommentarer

Lämna en kommentar