Mamma är lik sin mamma, eller?

feb 06 2018

Det skal man va, det skall han han ha mitt upp i skiten sjunger Siv Malmqvist. Slagdängan som Stickan Andersson skrev 1968 är lika aktuell idag. Jag tänker på #mee too rörelsen som blev aktuell i 2017, 50 år senare. Läs Stickans text och förundras hur den kan vara lika aktuell idag. ”Kanske på tide å skru av detta idiotiske #mee too- fjolleriet” skriver en man i en textruta som publiceras i dagspressen. Inte har han angett namn eller på vad sätt han kan nås för ett resonemang om sina åsikter. Modigt och ansvarsfullt? Näe!

Vad det handlar om som jag ser det är varför kvinnor finner sig i händer som är där de inte vill ha dem och eller kommentarer om utseende eller beteende som kränker. Är det män som förtrycker eller handlar detta om kvinnors sätt och rätt att hävda sig själva. Kvinnors sätt att finna sig i förtryck vare sig det är män, barn, andra kvinnor eller vem som helst handlar om människans sätt att äga agentskap i eget liv.

Ansvaret för mig ligger hos mig, inte hos andra. Har vi som kvinnor likt våra mammor svårt att ta det ansvaret och hävda vår rätt till överlevnad finns det anledning att förstå att det finns hjälp att ta. Jag skriver inte få, men ta hjälp!

Psykoterapi syftar till frihet att välja eget liv, i ansvar för sig själv så att arvet till barnet i sin tur leder till frihet under ansvar.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar